Масово измират пчелите в Странджа. Затова алармират местните пчелари, цитирани от БНТ.

Най-сериозно са застрашени кошерите в района на село Варвара. До момента там са измрели над 900 пчелни семейства.

Обичайната смъртност на пчелите е в рамките от 3 до 5% за година, а тази пролет в определени райони достига до 85%.
Пчеларите се надяват на държавна субсидия, с която да възстановят загубите си.

Тодор Стоянов, който вече е загубил половината от кошерите си, коментира, че за първа година от 78-а година до сега вижда такова нещо. Той споделя, че загубите му са за хиляди левове и се надява държавата да му помогне.

Според специалистите причините за високата смъртност тази година е вътрешен паразит и кърлеж по пчелите.

"Изпращани са проби в лаборатории, че се касае за нозематоза и вароатоза. Това са заболяванията, на базата на които се дължи тази смъртност", каза ветеринарят Тодор Тодоров.

Пчелите са едни от най-важните елементи от хранителната верига. С опрашването на растенията те осигуряват екологичното равновесие в природата.

От тази година Българската агенция по безопасност на храните предвижда да създаде национална информационна карта, в която ще бъдат посочени пчелините, засегнати от болестта Синдром на празния кошер.

За изминалите десет години смъртността в пчелните семейства се е увеличила пет пъти. Специалисти посочват като причини за това промените в околната среда, пестицидите, генномодифицираните организми и други, съобщава БНР.

Европейската служба за безопасност на храните обаче отхвърли по-рано този месец предложението на Еврокомисията да бъдат забранени в Общността най-интензивно използваните в света пестициди. Големите страни-членки, и най-вече Великобритания и Германия, бяха срещу предложението, въпреки че около три четвърти от световните хранителни култури разчитат на пчели и други насекоми за опрашване.