Тютюневи компании се обединиха с цел да се противопоставят по-ефективно срещу ширещата се незаконна търговия на цигари в България.

Филип Морис България, Булгартабак Холдинг, Бритиш Американ Табако България, Джапан Табако Интернешънъл България и Импириъл Табако България влизат в това обединение.

Целта на този неформален Алианс от компании е да се окаже подкрепа за усилията на правителството в борбата с незаконната търговия с цигари и да се мобилизира обществото за противопоставяне на това явление.

На 2-ри ноември генералните мениджъри на компаниите се срещнаха с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и членове на неговия екип.

На срещата беше посочено, че България е сред първите 5 страни в ЕС по ниво на незаконна търговия на цигари, като приблизително една на всеки 3 кутии, изпушени в България, са от черния пазар, без платени акциз и ДДС.

Равносметката е, че въпреки голямото увеличение на акциза върху фасовете през 2010 г., официалните данни от Министерство на финансите показват, че загубите на постъпления към бюджета само от неплатен акциз ще възлизат на близо 700 млн. лв.

Според последните резултати от проучването, проведено в 21 града на страната през втората половина на май тази година, потреблението на незаконни цигари достига 34%. В някои градове като Пазарджик, Русе, Варна и Шумен потреблението на незаконни цигари се е увеличило от 3 до 8 пъти в сравнение с миналата година, а в по-малки градове като Кюстендил и Перник повече от половината от пазара е незаконен.

Представителите на тютюневите компании представиха на министър Цветанов пакет от мерки по различни аспекти на проблема, които е необходимо да бъдат предприети, за да се възпре сериозния проблем с незаконната търговия.

Той обхваща предложения, насочени към осигуряване на дългосрочна стабилност относно акциза върху цигарите, строго и бързо прилагане на съществуващото законодателство. Мерките също са свързани с налагане на тежки санкции и затвор за участниците в незаконната търговияс цигари, създаване на работна група, която да разработи по-ефективни и широкообхватни законодателни мерки, механизъм за по-добра координация между правоприлагащите органи.