До хижата на ловна дружинка край момилградското село Нановица са намерени труповете на три лопатара и един сръндак. Хижата се намира близо до язовир „Студен кладенец", съобщава БГНЕС.

Снощи е имало три джипа. Два от тях са проверени. Извършителят бил ясен - местен партиен лидер от доминираща в областта партия. От началото на годината досега той има издадени 25 бележки за отстрелван дивеч. Оказало се, че при този лов разрешително е издадено единствено за убития сръндак.

С грубото нарушение се бележи началото на ловния сезон за дребния пернат дивеч, който е открит днес от зам.-министъра на земеделието Георги Костов в местност край град Съединение. Той  посочи, че в момента се прави проверка във връзка с бракониерския улов от изминалата нощ. Костов увери, че контролните органи ще бъдат безкомпромисни при налагането на наказания при подобни нарушения.

У нас са регистрирани 120 000 ловци. Зам.-министър Костов коментира, че предстои Народното събрание да предприеме мерки, които да гарантират безопасността по време на лов. Той увери, че това ще стане в най-скоро време.

През 2009 г. по време на лов има 8 смъртни случая. 10-има са ранените. На следващата година смъртните случаи са 3, а ранените - 12. По време на лов през 2011 г. са убити четирима ловци. Други 13 са ранени. Общо по 3 смъртни случая и 3 наранявания има през 2012 и 2013 година. Загиналите миналата година са двама, а ранените - четирима. До юли месец тази година е регистриран един смъртен случай.

Георги Костов припомни, че е напълно забранена употребата на алкохол по време на лов. Той подчерта, че всеки ръководител на ловна  дружинка трябва да направи съответния инструктаж преди началото на лова, както и да провери изрядността на документите на всички ловци и наличието на ловен билет, членска карта и документи за носене на оръжие.

Зам.-министър Костов пожела на ловците приятни изживявания. Той ги призова да спазват всички мерки за сигурност. Костов изтъкна, че ловът е сериозно занимание и отговорност за истинските ловци.

Той припомни, че страната ни има установени ловни традиции повече от 130 години. За последните 200 години на територията на страната ни не бил изчезнал нито един животински вид.