Румен Петков Министърът на финансите да оперира с целия фискален резерв е предложило финансовото министерство в писмо до ръководството на БСП по повод предложенията за промени в Закона за устройството на държавния бюджет.

Социалистите настояваха нормативна уредба да постави праг на използването от резерва. Това съобщи заместник-председателят на БСП Румен Петков след среща с управителя на БНБ Светослав Гаврийски.

Петков припомни, че след първия кръг на преговорите за промени в нормативната уредба предложението на финансовото министерство е било министърът на финансите да оперира само с 20% от фискалния резерв.

В предложението, което вчера получихме, се разгръща тезата за 100% използване на фискалния резерв, което далеч надминава обсъжданото на преговорите и нормите на здравия разум, заяви Румен Петков.

Той заедно с депутата от БСП Атанас Папаризов съобщиха, че засега замразяват консултациите на БСП с НДСВ и ДПС по въпроса, докато Министерство на финансите и експертите на БНБ не представят експертен текст, който да бъде обсъден от Коалиция “За България”.

Румен Петков е останал и с убеждението, че от ръководството на Централната банка имат своите забележки и не споделят идеите на Министерство на финансите, голям обем от фискалния резерв да бъде управляван от министъра на финансите безнадзорно.

Заместник-председателят на БСП коментира, че социалистите не са предлагали на мнозинството свои номинации за подуправител на БНБ.