Еврозоната е котва, която ни е необходима. България час по-скоро трябва да влезе в еврозоната. Единственият аргумент, който чувам, е по-високата инфлация. Тя е двойно по-висока от няколко месеца. Това заяви пред БиТиВи бившият финансов министър Милен Велчев.

За мерките на правителството - въпросът е как са насочени мерките - едно е да помагаш на бедните, а друго - да стреляш като с топ по врабчета. Изразходват се безсмислено ресурси, които могат да бъдат организирани по-правилно.

Правителството ни уверяваше, че инфлацията ще е 10%. Тя започна не в България, но всеки месец българските показатели са двойни. В Еврозоната 7,4%, а тук - над 14%. С нулевата ставка на ДДС - само потенциални вреди ще се постигнат.

Ако сте социално слабо семейство, дори да допуснем, че цената на хляба - ползата е под 40 стотинки. БОгатото семейство, което си купува хляб по 5-6 лева ползата е 3 пъти по-голяма. Богатите с басейни спечелиха повече от бедните при мораториума върху тока.

Богатите ще бъдат подпомогнати повече от бедните с нулевата ставка. Представете си, че искате да купите хайвер и ви кажат, че се продава в комплект с кифла, хайверът е левче, кифлата - 30 лева. Така той описа нулевата ставка за ДДС на хляба.

Относно спрените доставки на газ към България Велчев обясни, че няма да се учуди, ако получим същите инструкции, каквито са получили Италия и Германия - няма проблем да отваряме сметки с рубли, ако сделката се смята за приключила в евро. Лицемерие от страна на ЕК - директни санкции върху газа не са въвеждани от страна на ЕС, Русия спря газа към България, Полша, Финландия. Ние трябваше да си напишем домашното, каза той.

Има достатъчно газ по света, който можем да си доставим. Ако основните европейски пазари се снабдяват от Русия, различен е въпроса за цената. Европа не може веднага да спре газовия кран от Русия. Може би с по-високи цени това би могло да стане, обясни финансистът и припомни, че газът не може да бъде доставен толкова лесно както нефта. Русия ще пострада не по-малко от спиране доставките на газ, категоричен е Велчев.

Ако е нужно някакво време на нашата рафинерия да се пренастрои, нашата икономика няма да усети спиране на дизелово гориво. Не са въведени санкции срещу руския петрол. И Унгария, и Словакия, и Чехия доставят нефта по далекопроводи и е нужно да се пренастроят за доставка с кораби, каза той.