Милко КовачевНемотивирани, изненадващи и прибързани са действията на ТЕАШ. Така министърът на енергетиката Милко Ковачев коментира пред “Дарик радио” едностранните действия от страна на турската електрокомпания да спре вноса на ток от България.

Българската страна не само изнася електроенергия, но и инвестира във втори електропровод за 55 милиона лева, създаде смесено дружество и инвестира в “Горна Арда” над 20 милиона лева и в този план не може да бъде винена за неизпълнение на споразумението, заяви министър Ковачев.

Той каза още, че не е получавано официално известие от италианската “ЕНЕЛ“, че се оттегля от проекта “Горна Арда”, но е било очаквано, че те няма да се ангажират. Това обаче не е фатално за развитието на проекта, заяви министър Ковачев.

Турската страна е нарушила доста клаузи от договора, като не е посочила дори за какъв период спира вноса на електроенергия. Но аз съм уверен, че това е част от подготовката за срещата на политическо ниво. Самата Турция има вътрешни проблеми с намаления ръст на потреблението, с новите централи, които бяха пуснати там, коментира Милко Ковачев.

45% от договорените количества електроенергия са неустойките, които Турция дължи според споразумението. Ако се стигне до неплащане, има съответни клаузи в договора, които предполагат тип арбитраж и той ще реши”, уточни енергийният министър.

Спешната среща на ниво министри в Анкара не се е състояла заради отсъствието на готовност от турска страна. В момента по дипломатически канали се работи за насрочването на среща. “На правителствено ниво нямам никакъв отговор за действията на турската страна”, каза още Ковачев.

По-рано днес министерството на енергетиката съобщи, че не се очаква срещата в Анкара на министър Милко Ковачев и министъра на регионалното развитие Валентин Церовски с турските им колеги да стане по-рано от планираното: 8 или 9 май.