Ники Василев Министърът на транспорта и съобщенията Николай Василев откри днес новият подстъп на пристанище “Варна-изток”, съобщи Днес+.

Инвестицията е в размер на 1.3 милиона лева. Новият автоподход, който е с ширина 14.25 метра и с три магистрални платна, ще улесни изключително работата на порта, обясни министър Василев. Автоподходът ще позволи производствените възможности на пристанището да се увеличат до три пъти.

На откриването присъстваха още областният управител на Варна Яни Янев, шефът на Морска и на Пристанищнта администрация Пейчо Манолов, депутатите от НДСВ Стефан Минков, Радослав Коев, Наско Рафайлов и Анелия Атанасова и други.

Новите товари, които се обработват на “Пристанище-Варна” ще компенсират износа на зърно, съобщи изпълнителният директор Данаил Папазов. Той посочи, че миналата година в пристанището са обработени 1.3 милиона тона зърно, а тази година едва 200 хиляди тона и те не са от новата реколта.

Количеството ориз от Констанца вече се обработва на “Пристанище-Варна”, съобщи още Папазов. Новите товари не са толкова високо тарифни, колкото зърното, но се надяваме отново да приключим годината добре, допълни той.

Загубите от курсовата разлика евро-долар са в размер на 1 милион лева, допълни шефът на порта.