Европейската комисия разпространява в синтезиран вид топ десетте мита за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции /ТПТИ/. В момент, в който преговорите за споразумението със САЩ текат с пълна сила, а в много европейски страни се провеждат регулярни протести срещу подписването му, ЕК предоставя в достъпен за граждани стил своята теза за основните опасения около съдържанието на ТПТИ, които витаят в общественото мнение.

Българските управници обещаха подкрепа за трансатлантическото споразумение. Още...

Припомняме, че за ТПТИ позицията на ЕК е твърда в едно отношение - споразумението би донесло много ползи за националните икономики. В свое изказване по-рано тази година еврокомисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом убедено застъпи позицията, че ТПТИ би осигурило спомагане за създаване на нови работни места, икономически растеж, намаляване на крайните цени за потребителите, както и по-голям избор на стоки и услуги. То обаче не може да се подписва на всяка цена, трябва да се подсигурим, че ще са гарантирани високите стандарти на ЕС за предлаганите продукти и услуги.

За водещите преговорите от името на ЕС е притеснително настроението сред не малко европейци, че ТПТИ ще доведе до отслабване на стандартите на Съюза за храните. (Припомняме, в България веднъж това вече стана - приехме изискванията на СЗО, които за някои параметри - нитрати и др. са по-ниски от изискванията, които бяха на БДС - б.р.).

Те не подлежат на преговори, ЕС ще запази своите настоящи стандарти и ще гарантира правото на правителствата да въвеждат нови закони с оглед защита здравето на хората, твърди ЕК.

Начините за регулиране на ГМО храните ще останат напълно непроменени. Подписването на ТПТИ няма да доведе до вноса на продукти и храни с ГМО произход, които не са одобрени от ЕС, както и на европейския пазар няма да плъзне третирано с хормони говеждо месо и месо от клонирани животни, твърдят еврочиновниците.

Що се отнася до твърдението, че митата между САЩ и ЕС вече са достатъчно ниски, Комисията не заклеймява това твърдо като мит, но убеждава, че премахването на почти всички оставащи мита за износа на ЕС за САЩ ще осигури икономии за европейските предприятия, което ще насърчи стокообмена.

Членките на ЕС са сключили над 1400 двустранни търговски споразумения с държави извън Съюза. Уреждането на спорове между инвеститор и държава в арбитражни съдилища е гаранция правителствата да третират чуждестранните инвеститори по същия начин, по който се отнасят и към местните такива, гласи позицията на ЕК по една от най-спорните точки от споразумението - така наречените международни арбитражи.

Един от основните аргументи на протестиращите срещу ТПТИ в Европа е свързан именно с ролята на арбитражите, като все още е налице опасението, че тези съдилища биха иззели ролята на националните съдебни власти и вероятно биха отсъждали предимно в полза на големи международни компании.

Това може да доведе до много скъпи обезщетения, изплащани от членките на ЕС, притесняват се европейци. Ако арбитраж отсъди в ползата на компания, то тя може да получи обезщетение, но не и да предизвика отмяната на правителствен закон, гарантира пък ЕК.