Булгартабак холдинг НДСВ и ДПС настояха в декларация правителството незабавно да обяви нова процедура за приватизацията на “Булгартабак”, която да защити националните интереси. Това обяви заместник-председателят на парламентарната група на НДСВ Станимир Илчев в отговор на декларация от ОДС, в която се казва, че ако правителството не се раздели с вицепремиера Николай Василев заради провала на приватизацията на тютюневия холдинг, то министър-председателят Симеон Сакскобургготски и лидерът на ДПС Ахмед Доган признават, че са съучастници в опита за ограбването на България.

От парламентарната трибуна лидерът на ОДС Надежда Михайлова заяви, че спирането на сделката с политическо решение е признание, че е съществувал скандален сценарий за грабежа на “Булгартабак”. От голямата лъжа е ясно едно и то е кой загуби, каза синият лидер. Загуби България заради компрометирането на приватизационния процес, загуби тютюневият отрасъл, защото не беше преструктуриран, загуби и “Дойчебанк”, защото беше излъгана и подведена.

В отговор Илчев заяви, че правителството е проявило последователност в отстояването на конкурсните условия при продажбата на “Булгартабак”, които са съответствали на българския национален интерес и на сигурността на държавата. Правителството и управляващото мнозинство следва да бъдат подкрепени, а не безпринципно атакувани заради това, че защитиха националния интерес и принципите за ясна, прозрачна и ефективна приватизация, каза Станимир Илчев. Това не означава отказ от приватизация, тъкмо обратното. Приватизацията е и ще продължава да бъде неотменим икономически приоритет на правителството и управляващото мнозинство, допълни той.

Според него, прекратяването на една процедура за защита на националния интерес е за предпочитане пред начините, по които беше осъществена приватизацията на “Балкан”, “Кремиковци” или на “Химко” от предишното правителство.