Росица Тоткова, депутат от ОДС пред news.bg

Р. Тоткова В.Н. - Как ще се отразят промените в Кодекса на труда (КТ), които бяха гледани днес на първо четене от Народното събрание, върху социалния диалог?

Р.Т. - Тези промени, които бяха подкрепени днес на първо четене и за които се надявам да убедим мнозинството да не ги подкрепя на второ четене, ще се отразят негативно на диалога в обществото, не само по отношение на тристранния съвет. Защото тези 12 години всички мнозинства са се стремили към разширяване на диалога. Това показва справката от промените, които са настъпвали и по начина, по който се е формирал диалога.

Така че този стремеж за отваряне на диалога и включване на все повече теми, които да бъдат обект на обсъждане, сега изведнъж се ограничават. Това не е средство, с което ние ще се движим към Европа, защото това са европейски и световно практики - както тристранното сътрудничество, така и социалния диалог.

В.Ж. - Какви са причините, според вас, за тези промени в КТ?

Р.Т. - Мисля, че мнозинството, подведено преди всичко от своя министър на труда и социалната политика, от стремежа лесно да се налагат едни или други решения без да се обсъждат, беше принудено днес да подкрепи промените в КТ, внесени от Атанас Василев.

Аз съм категорично убедена, че това не са негови предложения.Тези идеи, както и самите текстове дори, принадлежат на министъра на труда и социалния министър. И този министър днес трябваше да бъде в пленарната зала при обсъждането на такъв изклчително важен въпрос.

Защото макар и професор по трудово право, г-н Василев не е специалист по социален дилаог. Министърът трябваше да бъде тук, за да каже своето мнение и да го каже така, че гражданите на България да го чуят и да остане в аналите на Народното събрание, но той не направи това.

В.Ж. - Как си обяснявате това?

Р.Т. - Според мен това е израз на слабост И страх от това, да отговаряш на въпросите И според мен не е съвсем коректно да се криеш зад гърба на някой друг. Защото, който и да управлява държавата, не мoжe да се скрие от собствения си народ. Все ще трябва да отгаваря на въпросите – дали те ще се задават чрез Милен Цветков, дали чрез в. Труд, дали чрез “Добро Утро” – това няма никакво значение. Но това са въпроси, които вълнуват хората.

В.Н. – Това ли са спешните въпроси?

Не смятам, че трябва да решим всички въпроси днес, но трябва тяхното решаване на става чрез диалог. Диалог, който е необходим в парламента, в правителството, диалог между парламента и правителството, диалог между правителството и гражданите на нашата страна.

Това ме притеснява изклчително много. Това не са непознати неща за нас, защото беше време, когато се събуждахме и цените бяха по-големи от вчерашните, сега ни очаква същото. Тоест без прозрачност, без диалог, без хората да знаят за аргументите, не бива да се взимат жизненоважни промени.

В.Н. - Промените в трудовия кодекс означават ли, че повече синдикатите и социалните пътньори няма да бъдат чути?

Р.Т. - Означава, че тези възможности се ограничават. Аз съм сигурна, че те ще търсят други възможности. Но не трябва да се съберат на улицата и оттам да казват, какво искат. Аз мисля, че масата на преговорите е най-доброто място. И този диалог трябва да се води в дух на сътрудничество. Защото тези преговори са най-вече в интерес на управлявашите. Всеки, който е водил война с неправителствения сектор е загубил.

В.Ж. – Страхувате ли се от подобни кризи?

Р.Т. - Мисля, че нямаме нужда от такива кризи, каквито сме преживяли, още по-малко българските граждани. Трябва да се предпазваме от подобни неща, трябва, стремейки се към нашите приоритети, да ги реализираме. Това не означава просто членство, а по-висок жизнен стандарт, означава съпоставимост на хората, които живеят в държавите от ЕС и НАТО. Можем да постгнем всичко това, ако имаме за национален приоритет социалния диалог.

В.Ж. - А има ли нещо положително в тези промени?

Р.Т. - Има, но то се загуби на фона на другите неща. Защото промените, които предложи г-н Василев, са просто опаковка.