Новият изпълнителен директор на българската агенция за експортно застраховане е Моника Минкова, каза заместник-министърът на икономиката Милен Керемедчиев. Със заповед на министъра на икономиката от длъжност бе освободен досегашния директор Петрозар Петков.

От борда на директорите са освободени общо 4 души и на тяхно място са назначени 3 нови и се чака името на човека от министерството на финансите, който ще попълни бройката.

Моника Минкова е била управител на застрахователния консултант "Риск консулт" до 11 февруари тази година. Единият от новите членове и директора на дирекция "Секторни и регионални анализи" към министерството на икономиката Андрей Брешков, който е и член на борда на директорите на "Кремиковци". Керемедчиев уточни, че Брешков ще напусне борда на "Кремиковци". На въпрос кой ще е новият представител на държавата там, Керемдчиев заяви, че все още не е определн такъв човек.

Мотивите за отсраняването на старото ръководство на агенцията е неизпълнение на заложените задачи при встъпването й в длъжност преди 7 месеца. До 15 март новият изпълнителен директор трябва да представи предложения пред министъра на икономиката за решаването на заложените през следващите 7 месеца задачи пред агенцията.