Няма да пада мораториумът за шистовия газ, стана ясно от думите на министър-председателя по време на блиц контрола в НС.

Ако в дългосрочен план бъде представена технология, която да не застрашава околната среда, тогава може да се преосмисли това решение. Но Борисов е категоричен - дори и след години, мораториумът може да падне само, ако обществото е убедено, че това трябва да стане.

Припомняме, появиха се коментари преди утрешната визита на държавния секретар на САЩ Кери, че една от темите ще е фракинга за шистов газ.

Няма как да мине тръба, по която да тече газ, без да бъде спазен Третият енергиен пакет.

Това стана ясно още от обяснението на премиера Бойко Борисов по време на блиц контрола за намерението вместо "Южен Поток" у нас да бъде изграден газов хъб. Това изискване се отнасяло за всяка европейска държава.

Имаме редица възможности да диверсифицираме доставките, увери той. За пример той посочи, че голяма е вероятността газовата ни връзка с Гърция да бъде финансирана от ЕС. Борисов успокои, че ЕК ще работи активно по идеята за газовия хъб.

Темата „Южен поток" не бе спестена и днес на премиера Бойко Борисов. Червеният депутат Таско Ерменков изчете от трибуната хронология от пресата на действията на Борисов по казуса и поиска да знае дали преговаряме и с други страни освен Русия по енергийни теми.

Опитвам се много, виждате, явно не успявам, да търся единодействие, а не конфронтация, сподели в отговор министър-председателят. Той изтъкна, че именно предишното управление на социалистите е дало пълномощно от името на България на Европейската комисия да ни представлява по „Южен поток". След като сме дали такова писмо, като какви да разговаряме с руската страна? Отиваме в Брюксел и казваме на комисаря какво искаме да се получи и той отива. Вие сте подписали пълномощно. Ще идем да се срещнем с Русия, като има какво да им кажем, да им предложил. Вашият премиер Орешарски е издал заповед да бъдат спрени, без да има защо, и сега ги пускаме, не пропусна да направи ретроспекция Борисов.

С една дума ние бихме преговаряли и преговаряме по тези теми, продължи той, въпреки твърдението на Ерменков, че не е доволен от получения отговор.

Многократно съм казвал, че не търсим конфронтация, а решение. Не говорим за български хъб, а за финансиран европейски. Това не изключва отношенията и преговорите ни да се водят и със страни, които биха докарали компресиран газ, с Гърция например, разкри премиерът. По думите му, кабинетът полага огромни усилия да постави на този проект финансови и икономически условия, които да са приемливи за правилата на ЕС.