Повече от три години работници и служители на русенската фирма за корабоплаване „Самкор Шипинг" чакат заплатите си. Парите си от работодателя чакат 12 българи, както и украинци, съобщава БНТ.

Дружеството е собственик на товарен кораб. В момента то не извършва дейност.

Механикът Марин Маринов е бил нает за близо година. Уговорката с работодателя била да плати на него и на колегите му след приключването на курса. Трудовият договор на Маринов бил прекратен в средата на януари 2012 г. заради неизплащане на възнагражденията. Грузинецът Автандил Самхарадзе, който е собственик, му дължи над 14 000 лева.

Маринов коментира, че след прекратяване на трудовите права, собственикът е отказал да плаща не само на него, но и на колегите му.

Сашо Александров например имал да взима около 5000 евро. Обиколил много институции, но никъде не получил помощ. Дори му затваряли вратата. Инспекцията по труда не приела сигнала му.

От Русенската инспекция по труда обясняват, че след прекратяване на трудовия договор отношенията с работодателя стават граждански. Това означава, че ощетеният трябва да търси правата си по съдебен път. Марин Маринов завел дело в Русенския районен съд и го спечелил.

Оказало се, че сметките на собственика като юридическо лице са празни. За да може да се намеси съдия-изпълнител, Маринов трябва да заведе ново дело - този път не срещу фирмата, а срещу работодателя си като физическо лице. Но не вярва, че някога той и колегите му ще си получат изработените пари. Смята, че подобни случаи в България ще има, докато не се промени законодателството.

Собственикът на дружеството Автандил Самхарадзе твърди, че не бяга от отговорност и прави всичко възможно да се издължи на работниците си. Затова и не бил обявил фалит на фирмата.