Ситуацията, в която се оказаха руските туристи, след като авиокомпания "България еър" отказа да изпълнява полети от Варна и Бургас, не може да бъде оправдана нито с финансови, нито с други проблеми. Това заяви говорителят на Руския съюз на туристическата индустрия Ирина Тюрина, цитирана от БиТиВи.

Прокуратурата подхваща скандала „Алма Тур" и „България еър"
още...

Според нея превозвачът "България еър" знае, че туристите са платили билетите си и това означава, че действията на авиокомпанията са планиран шантаж.

По думите на Тюрина „тези невинни хора са тласнати в конфликта съзнателно", за да бъдат върнати парите от длъжника.

По данни на руската туроператорска асоциация в Бургас и Варна вече четвърти ден остават блокирани около 200 руски туристи. В същото време около 100 души не могат да заминат на почивка в България от Санкт Петербург.

Авиокомпанията не спря неплатените полети нито в началото, нито в средата на лятото, а изчака целия сезон, знаейки, че туроператорите си плащат на "Алма тур", посочи още Тюрина. Тя напомни, че "България еър" не за първи път "демонстрира нечистоплътност".

Позицията на Руския съюз на туристическата индустрия последва тази на руското министерство на туризма, което вчера изрази сериозното си безпокойство от ситуацията. От ведомството посочиха, че„фактически туристите от Русия са станали заложници на спор на домакинстващи субекти, което е напълно недопустимо"

По-рано днес заместник-министърът на икономиката Иво Маринов увери, че на "Алма тур" ще бъдат наложени санкции, ако не реши бързо проблема с руските летовници.

Кризата с туристите на бургаското летище започна в петък след като авиокомпанията съобщи, че анулира чартърите, резервирани от "Алма тур".

Причината е, че полетите не са били платени. Освен това туроператорът има дълг 7 милиона лева към авиокомпанията.

Проблемът ангажира дори официалните власти в София и Москва, които изпратиха свои представители за разрешаването на проблема. Позиция зае и премиерът Бойко Борисов, който разпореди правителственият самолет да се включи в извозването на руските туристи.

Междувременно от транспортното министерство увериха, че ще осигурят всички необходими разрешителни на авиокомпаниите, които биха поели извозването на туристите, чиито полети бяха отменени заради спора между „България Ер" и „Алма тур".

Това стана ясно след срещата в Москва на зам.-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Кичев с представители на Федералната агенция по въздушен транспорт на Русия „Росавиейшън".

Така МТИТС дава възможност и на други превозвачи да участват в разрешаването на възникналия проблем.

"Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация" ще окаже необходимото съдействие и ще издаде всички необходими разрешителни на български или руски авиокомпании за осъществяване на полетите, с които ще се извозят туристите", е заявил зам.-министър Кичев.

Това решение на транспортното ведомство обаче вероятно е знак, че скоро разногласията между „България ер" и Алма тур няма да бъдат изчистени.

Междувременно от Алма тур обявиха, цитирани от София прес, че въпреки скандала с "България ер", „Алма тур" не е загубила клиенти.

Туристическата агенция продължавала да приема заявки за резервации и нямало нито едно отменено пътуване на български турист, въпреки медийния шум около компанията.

Според запознати, при евентуален фалит на туристическата агенция, собствениците на „България ер" - ще трябва да изплатят от собствената си застрахователна компания „Армеец" обезщетения на ощетените туристи. Това дава надежди за бързо и адекватно решаване на спора, твърдят експерти.