Шулева Да бъде осигурена работа за 152 643 души и още 72 648 да преминат обучение и да получат квалификация през 2003 г. Това предвижда Националният план за действие по заетостта, който правителството ще обсъди на днешното си заседание по предложение на социалният министър Лидия Шулева, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

С влизането в сила на промените в Закона за насърчаване на заетостта, националният план придобива значението на основен инструмент на политиката на заетостта, тъй като в него не само се определят проектите, програмите и мерките, които ще бъдат реализирани, но и видовете и размерите на стимулите за работодателите и участниците в субсидираната заетост.

За реализирането на плана са предвидени 479 824 млн.лв., от които 341 592 млн. лв. от държавния бюджет.

Основните насоки на действие целят борба с младежката безработица и ограничаването на продължителната безработица. Обръща се специално внимание на улесняването на социалната и икономическа интеграция на ромите и на другите малцинствени групи, на лицата с увреждания и на други групи в неравностойно положение на пазара на труда.

Така например, работодателите ще бъдат субсидирани, за да наемат безработни младежи до 29 годишна възраст, като се предвижда по този проект да започнат работа над 5000 души. Ще бъде осигурена и заетост за други 700 млади хора, които са с намалена работоспособност или са от социални заведения.

Наред с конкретните проекти за 2003 г. са определени и действия в средносрочен план за нарастване на заетостта в страната, както и за повишаване пригодността за заетост на работната сила чрез повишаване на квалификацията.