Муравей РадевДепутатът от СДС Муравей Радев препоръча на управляващото мнозинство в парламента да прекрати приватизационната сделка за “Булгартабак” и да открие нова процедура за привличане на стратегически инвеститори. Радев заяви, че проблемът с приватизацията на “Булгартабак” доказва, че “Дойчебанк” не стои зад сделката и зад купувача “Тобако Кепитъл Партнърс”.

Синият депутат коментира и варианта офшорна компания да стане собственик на холдинга, което доказва, че правителството явно не познава международната икономическа конюктура. Ако допуснем “Булгартабак” да се продаде на офшорка, тази офшорка би могла да приеме всички изисквания на България – и на правителството, и на парламента, като в същото време няма да може да ги спази, защото бързо ще фалира.

Муравей Радев поиска вицепремиерът Николай Василев да поеме отговорността за проблемите по сделката за “Булгартабак”. Според него, те ще предизвикат и сериозно разногласия и между ДПС и НДСВ.

Според депутатите от БСП, проблемът с приватизацията на “Булгартабак” показва по безспорен начин пълната безпомощност на правителството. Любен Корнезов заяви, че този въпрос все повече се задълбочава и препоръча на правителството да изчака решението на Конституционния съд от 3 април дали Законът за приватизация и следприватизационен контрол отговаря на Конституцията.