Джералд Шиф Идеята на правителството за създаване на инвестиционен фонд за рисков капитал се приема скептично от ръководителя на мисията на МВФ у нас Джералд Шиф.

Гледам на идеята правителството да инвестира във фонда за рисков капитал 100 милиона лева и държавата да има дялово участие в български предприятия скептично, защото за нейното изпълнение ще се използва фискалния резерв на държавата. Това заяви пред агенция news.bg Джералд Шиф.

Той обясни, че в момента има голяма увеличение на кредитиране на частния сектор, което, според него, отстранява необходимостта от създаването на такъв фонд. Този тип финансиране е различен от даване на заеми, но проблемът е, че правителството не би трябвало да има дялово участие във фирми, когато процесът на приватизация е пред приключване, смята шефът на мисията на МВФ.

Шиф подчерта, че е било предвидено намаляване на броя на болниците у нас, но засега това не се е случило. От фонда са предпазливи относно разходите за намаляване на субсидиите за болничната помощ.

МВФ се е съгласил с предложението на правителството за 6.2 процентно увеличение на пенсиите от 1 юни следващата година, както и за 7-процентно увеличение на заплатите на два пъти през януари и юни.

С фонда е постигнато и съгласие по основните параметри на макрорамката за 2003 година. Очакваният догодина растеж е 4.8 процента. Инфлация 3.5 на сто и дефицит по текущата сметка – 5.4 процента.

Милен Велчев заяви от своя страна, че правителството има различия с фонда в очакваните приходи от ДДС и осигурителните плащания за 2003 година. МВФ има очаквания за увеличение на субсидиите за бюджетния сектор поради това, че оценката на фонда за здравната реформа е отрицателна, каза Велчев.

Мисията на фонда е била техническа, заяви Джералд Шиф и изрази надежда, че тя е изиграла конструктивна роля, за да помогне на правителството да отрази, политиката, залегнала в бюджета. Той допълни, че напълно одобрява макроикономическата картина у нас.