Николай ВасилевИма няколко кандидатури за поста изпълнителен директор на Агенцията по приватизация, но те трябва да бъдат обсъдени първо с премиера. Това коментира в парламента вицепремиерът Николай Василев, след като настоящият ръководител на АП Апостол Апостолов бе избран за шеф на Комисията за финансов надзор.

Министър Василев каза, че в най-скоро време ще внесе предложение за нов изпълнителен директор на АП. Той не пожела да коментира имена, но в пресата през последните дни се появиха информации, че сред евентуалните наследници на Апостолов са настоящият заместник-директор на агенцията Илия Василев и заместник-министърът на икономиката Никола Янков.

Запитан дали избраният от правителството купувач на “Булгартабак” - “Табако кепитъл партнърс”, би приел условието 5 години да не продава акции на холдинга, вицепремиерът каза, че не може да говори от името на “Дойчебанк”, но преговорите между Агенцията за приватизация и потенциалния купувач ще продължат след решението на правителството и договорът за продажбата ще бъде с най-сериозни гаранции за националните интереси.

Припомняме коментарите след решението на кабинета да избере “Табако кепитъл партнърс” за купувач на 80% от БТХолдитг – според медии и експерти бъдещото място на шеф на АП ще е “много горещо”, защото това ще е човекът подписал, който ще сложи подписа си под договора да “Булгартабак”. А вчера – 11 март, в интервю за Радио Нет, официалният говорител на "Дойчебанк" заяви, че сделката за тютюневия ни холдинг може да бъде коментирана само от българската правителство.

Междувременно стана известно, че КНСБ е поискала от Агенцията за приватизация да организира спешна среща с купувача на “Булгартабак”, “Тобако Кепитъл Партнърс”. Ако тази среща не се състои до събота, 15 март, когато в Хасково ще се състои общо събрание на тютюноработниците, може да се стигне до радикални синдикални действия. Това заяви пред БНР заместник-председателят на КНСБ Николай Ненков.

Той припомни, че при проведените миналата година преговори с “Тобако Кепитъл Партнърс” не е постигнато споразумение за броя на работните места в тютюневия холдинг и количеството на произвежданите цигари. Купувачът е заявил запазването на 6000 работни места, което означава освобождаване на 30 процента от персонала в тютюнопреработвателната промишленост.