Вицепремиерът Николай Василев - брифинг във Варна

Въпр. - Г-н Василев очаква ли се Агенцията по приватизация да обяви искане за актуализация на офертите за сделките с БТК и Булгартабак”?

Н.В. - Аз бих предложил да не смесваме двете сделки, тъй като те са малко подобни, но и различни. Специално при БТК не става дума за актуализиране на офертите, а става дума за това, че Върховна касационна прокуратура засега е спряла сделката и след решението на Върховния административен съд, преди няколко дни, очакваме прокуратурата да модифицира своето мнение. Това е нашата надежда и считаме, че това е правилното решение. В същото време ситуацията при Булгартабак е друга. Агенцията за приватизация е предприела определени действия, но това е дълъг технологичен процес. Той ще отнеме няколко седмици и се нуждае от допълнителни стъпки, които сега се извършват, така че не мога да се ангажирам кога биха приключили те този процес.

Въпр. - А дали ще искат подобна актуализация за Булгартабак?

H.B - Предполагам че да и сега се готвят в тази посока.

Въпр. - Днес проф. Герджиков каза, че Булгартабак и БТК ще могат да се приватизират и без промяна в Закона за приватизацията, а с алтернативно решение. Какво е то според вас?

H.B. - Засега считам, че на българското обществото е станало ясно, че това правителство има пълната политическа воля да приватизира, че това правителство беше атакувано с изключително некоректни политически средства от среди заинтересовани в България да не се случи приватизацията и по този начин цялата икономическа реформа. С всички законни и цивилизовани средства, управляващото мнозинство и правителството ще направи всичко възможно да довърши приватизацията. Всичко, което е възможно и законно ще бъде направено.

Въпр. - Означава ли, това че се очакват промени в закона?

H.B. - Това, означава, че всичко може да се очаква. Ако можем да завършим сделките със сигурност ще ги завършим.

Въпр. - Кои са заинтересованите страни, да няма приватизация?

Заинтересованите страни ги разделям на две групи. Едните са корпоративни интереси – примерно тези, които загубиха при една от сделките. Тези които направиха всичко възможно да опорочат процеса на приватизация и при новото правителство. Аз считам че българската общественост е достатъчно добре информирана за прозрачността и професионализма, с който работи през последната година Агенцията по приватизация.
При другата сделка това е просто опозицията, която реши, че всеки успех на сегашното правителство и по този начин на България показва колко по-безпомощни и по-безполезни са те на българското общество и по-този начин най-добре е да се събори това, което прави сегашното правителство. Само че ние нямаме намерение да се подадем на такъв доста прозрачен и негативен натиск.

Въпр. - Опасявате ли се, че цената на БТК може още да падне, ако се проточи процедурата?

H.B. - Ако се провалят тези процедури, не съм сигурен кой известен и цивилизован инвеститор, ще иска след това да дойде в България.

Въпр. - Г-н Василев, възможно ли е групата на НДСВ във Варна да ви номинира за кмет?

H.B. - Чувам го за първи път. Това е много интересна новина. Според мен няма такава възможност. Нито е обсъждано, нито ще бъде обсъждано.
Следва в Днес+>>>