жито, класове Вчера на Русенската стокова борса беше сключена първата сделка за 2000 тона пшеница за стоковия фонд "Зърно" на Агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", съобщи борсовото ръководство, цитирано от медиите. Според брокери това е първата продажба на зърно в страната за подновяване на запасите на държавния резерв, чрез което се търси повишаване на изкупните цени до исканите нива от производителите.

Непосредствено след сделката се почувства оживление в предлагането на пшеница на борсата и се прогнозира повишаване на пазарната цена, казаха от борсата.

Силна борсова търговия в Русенската стокова борса очакват през следващата седмица - за около 30 000 тона зърно за Държавния резерв. Тогава ще се включат офертите на производители от цяла Северна България.

Квотата за Русенската стокова борса по държавното снабдяване е за още 63 000 тона. При нужда могат да бъдат организирани извънредни аграрни кръгове на борсовата сесия, гарантира ръководството.

Миналата седмица русенското поделение на фонд "Земеделие" и областната земеделска дирекция са одобрили оферти за 6900 тона пшеница от района. Други производители подготвят още борсови документи.