Над 3 милиарда евро са инвестициите в българската енергетика за последните 2 години. Планираните енергийни инвестиционни проекти до 2007 година надхвърлят 6 милиарда евро. Тези данни обяви министърът на енергетиката и енергийните ресурси Милко Ковачев, цитиран от Дарик радио.

За периода до 2007 година енергийните инвестиции в България представляват 28% от очакваните инвестиции в страната, посочи Ковачев. Инвестиционните проекти са в секторите: електренергетика, топлоенергетика, нефт и газ и добив на въглища и са свързани с изграждане на нови производствени мощности, рехабилитация на генериращи мощности и подобряване на енергийната инфраструктура.

В процес на изпълнение през тази година с осигурено финансиране са проекти за над 3 млрд. евро. Сред тях са модернизацията на ТЕЦ Марица – Изток 3, на блокове V и VI на АЕЦ Козлодуй, ВЕЦ Цанков камък, приватизацията на електроразпределителните предприятия, проекти в топлофикационните дружества и в газоразпределението.

6 чужди компании са уведомили Агенцията за чуждестранни инвестиции, че имат намерение да участват в приватизацията на ТЕЦ-ове и топлофикации у нас, съобщи председателят на агенцията Павел Езекиев. Японската Мицуи започва проучване на възможностите да изгради вятърен парк край Бургас, каза министър Милко Ковачев. Инвестицията ще е за 10 млн. евро.