767 килограма хранителни продукти от животински и неживотински произход, както и 2 434 литра безалкохолни напитки са поставени под възбрана и бракувани от инспектори на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Един обект е с временно преустановена дейност.

Във връзка с официалния текущ контрол, инспектори към БАБХ са извършили 4 692 проверки от началото на месеца. В резултат на проверките са издадени 231 предписания, съставени са 34 Акта за установяване на административно нарушение.

Във връзка с настъпващия летен туристически сезон Областните дирекции по безопасност на храните в градовете Добрич, Варна и Бургас предстои да проведат срещи по места с представители на бизнеса и браншовите организации в сектора на туризма - Асоциации на хотелиери и ресторантьори, собственици на хотели, хотелски комплекси, почивни бази, наематели и арендатори на плажни ивици и др.

На срещите експертите от БАБХ ще запознаят заинтересованите лица с констатираните несъответствия през изминалия летен туристически сезон и ще проведат обучения за правилното прилагане на законодателните норми, свързани с безопасността на храните.

Целта на срещите е да се направи анализ на констатираните несъответствия и да се обсъдят конкретни мерки, които могат да се предприемат от бизнес операторите и асоциациите, с цел предотвратяване на рискове за потребителите и безпроблемното протичане на летния туристически сезон.