На много места в България клиентите плащат вода без да я ползват, алармира Нова телевизия. ВиК дружествата отчитат, че над 80% от водата изчезва и не стига изобщо до домакинствата и фирмите.

Градът с най-голяма загуба на вода в България е Добрич. Там едва 16% от водата достига до потребителите, а загубата е над 84 на сто от водата. Точно там е и една от най-високите цени за 1 кубик вода - над 2 лева. След Добрич се нарежда град Сливен. Там има загуба от 82 на 100. В Шумен по мрежата се губят 80% от водата.

Най-малко вода се губи в Русе - 42%. За "Софийска вода" загубите са 48 на сто, което е малко по-малко от половината количество вода. Под 50% загуба има и в Смолян, Хасково и Стара Загора.

Една от причината за огромните загуби на вода - 84% в Добрич е остарялата ВиК мрежа. Освен че по нея изтича по-голяма част от водата, това разхищение струва още по-скъпо, защото за припомпването е изразходена и много електроенергия.

И ако в Добрич скоро може би ще има решение, то въпросът как се губят такива количества вода в цялата страна, остава. Причината отново е старата инфраструктура. Средната възраст на водопроводите в България е над 60 години. ВиК мрежата е направена от некачествени материали и от много време не е добре поддържана. За да няма такива загуби, са необходими инвестиции.

А ВиК фирмите нямали стимул да инвестират, защото държавата дълги години е прибирала голяма част от тяхната печалба. Парите от европейските фондове са влагани повече в канализации и пречиствателни станции, а не толкова за водоснабдителна инфраструктура.

Това, което не се поддържа, се влошава още повече. Така по ВиК мрежата авариите се увеличават, водоснабдяванвето все по-често прекъсва, а водата се връща в природата. Загубите у нас са по-високи от тези в Централна и Западна Европа. Авариите също са доста притеснителни.

Най-много аварии на 100 км от мрежата годишно има в град Пазарджик - 238 аварии на 100 км за една година. Следван е от град Кърджали с 233 аварии. Най-малко аварии пък има в Силистра и във Велико Търново - по около 70 аварии.

ВиК операторите трябва да подменят и ремонтират тръбите си в рамките на следващите пет години. Ще ги контролира Комисията за енергийно и водно регулиране.