Днешното единодушно решение на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация е, че не одобрява приватизационната сделка за продажбата на 65 процента от БТК между Вива Венчърс и Агенцията за приватизация. Това официално обяви Петко Николов, председател на Надзорния съвет на АП. Той посочи и основните съображения, поради които е взето решението.

Надзорният съвет указва на АП да прецени възможността от приложението на разпоредбата според чл. 26, ал. 2 от Наредбата за конкурсите, класираният на второ място Коч холдинг да поднови участието си в приватизационната сделка за БТК, ако все още желае.

Първото съображение за вземане на решението е, че договорът с Вива Венчърс е в нарушение на стратегията за приватизация, тъй като договорът не е двустранно парафиран още при внасянето на сделката, а тогава са внесени само част от документите като изписани страници. Тези документи са договорът между акционерите, уставът на БТК, договорът за доверителна сметка, а така също и гаранционното споразумение, липсват редица от анексите към този договор, чрез които по някакъв начин правата на страните по сделката са нарушени.

Особено внимание е обърнато по отношение на нарушението, предвидено като срок на инвестициите, който е удължен от 2006 на 2008 година. В тази връзка има една немотивирана диспропорция по отношение на размера на инвестициите - голяма част от тях ще се направят през последната 5-та година, като през това време има опасност новият собствени на БТК да продаде акциите на дружеството преди да е направил тези инвестиции.

Друга нецелесъобразност в договора е ангажиментът на България да не променя закона за телекомуникациите без съгласието на купувача, която формулировка обвързва законодателните решения с волята на купувача.

Нарушение в договора е и че Агенцията за приватизация се задължава пред инвеститора БТК да не изплаща дивидентите от 2002 година. Така АП иззема функциите на транспортния министър.

Акции от БТК могат да придобиват и дружества, регистрирани в офшорни зони, което също не се разрешава от закона.

Върху решението не са повлияли фактори като цена и броя на съкращенията, съобщиха още от АП.