За опасността от проучванията за добив на шистов газ у нас, предупреждава книгата на Мариана Петрова „Шистовият газ. Изборът е: него или нас?!".

Като една от най-активните участници в протестите срещу т.нар „фракинг" Петрова е решила да разкаже в 200 страници каква точно е цената на добива на шистов газ, какви са последиците от него, защо хората са против подобен метод и не на последно място какви са спомените и емоциите на противниците на шистовия газ у нас, протестирали по улиците на София.

„Написах тази книга буквално „на един дъх", провокирана от поредното заплашително презокеанско изказване на Бойко Борисов за това, че идвайки отново на власт, той ще започне да раздава разрешителни за проучвания на нефт и газ", разказа на пресконференция в БТА авторката Мариана Петрова и предупреди, че шистовите акули ще се възползват от тази възможност и нещата отново ще ескалират.

Петрова е използвала и описала документи с факти, научни изследвания, екологични и здравни аспекти и разказани инциденти от добива на шистов газ. Именно заради това авторката определя книгата като спомен, аларма, предупреждение.

Проблемът с добива на шистов газ обаче е мотивирал Мариана Петрова и още няколко нейни съмишленици да учредят политическа партия „Харман", заради критичната обстановка в страната. „Това ще е политическа партия, която с дейността си ще следва принципите, а именно да работи за обединението на българите, да съдейства за духовното възраждане на българския народ", се зарече още Петрова.