Задълженията на държавното дружество „Напоителни системи" са близо 10 млн. лева. Работниците вече четвърти месец са без заплати и ако в близките дни Законът за водите не бъде приет, опасността от преливане на язовири и наводняване на обработваеми земи е реална. Това каза министърът на земеделието Димитър Греков пред ресорната парламентарна комисия, цитиран от БНР.

Министърът дойде в Комисията по земеделие да помоли депутатите да приемат по спешност Закона за водите. Въпросът не е политически. Той засяга сигурността на страната, каза Греков. Ако и когато законът бъде приет, той ще даде възможност държавата да отпусне 14 милиона лева на "Напоителни системи" за отводняване. Тези пари са спешно необходими, тъй като при обилните валежи се увеличава опасността от преливане на река Дунав, а край нея има площи, където дори електричеството е спряно заради дългове и отводнителните помпи не работят.

2 милиона лева са дълговете на държавното дружество към "Енергоснабдяване", 2 милиона дължи на снабдители с гориво, над 1 милион ежемесечно са нужни за заплати.

Министерски съвет днес отхвърли идеята за увеличаване капитала на дружеството, защото това може да се тълкува като държавна помощ, така че единственият шанс за свежи пари е Законът за водите.

От един месец „Напоителни системи" сами охраняват прилежащите си язовири, което означава, че без заплати, на доброволни начала, работниците на дружеството се грижат за безопасността на язовири, които могат да причинят огромни щети, призна министърът.