България е сред 20-те водещи страни в света по износ на орехови ядки. За разлика от останалите овощни култури търсенето е неограничено, защото има недостиг в световен мащаб, съобщи Money.bg.

В Европа годишният внос възлиза на около 100 000 тона. Основен доставчик са САЩ, които задоволяват около 80% от търсенето в Европа.

България отбелязва присъствие на международния пазар с около 1 000 тона годишно.
Институтът по овощарство е основен производител на орехови дръвчета в страната с около 20 000 бройки годишно.

Учените от Института по овощарство в Пловдив отчитат рекорден интерес на земеделските производители към засаждане на нови орехови градини, съобщи директорът на института по доц. д-р Стефан Гандев.

В момента в България има засилен интерес към посадъчен материал, което се дължи на субсидиите по програмата за селските райони. Създават се градини както с наш, така и с вносен посадъчен материал предимно от Турция. От южната ни съседка влизат сортове, които са по-евтини, но не отговарят на нашите климатични условия.

Те са чувствителни и слабоустойчиви не само на ниските зимни температури и пролетни слани, но и на основните болести при ореха - бактериоза и антракноза. Самия факт, че тези сортове се отглеждат само в Турция, е доказателство, че светът не проявява голям интерес към тях.

Институтът по овощарство, който притежава съвременни технологии за конвенционално и биологично производство на орехи, осъществява научно обслужване по създаването и отглеждането на културата, каза още доц. Гандев.

Разходите по създаване на 1 дка орехови насаждения са между 500 и 1000 лв. в зависимост от избраното технологично решение. В сумата влиза цената на дръвчетата, обработката на почвата, както и останалите дейности, свързани със създаването на градината.

Подходящи райони за отглеждане на ореховата култура в страната са Пловдивски, Пазарджишки, Старозагорски, Хасковски, Шуменски, Разградски и др.