Вече 5 месеца деветима българи са оставени без заплати на арестуван в испанско пристанище кораб. От пет дни те са в гладна стачка, съобщава БиТиВи.

Заради неплащане на такси и сметки на 9 юли корабът „Просперити" е арестуван на пристанище Алхесирас, на няколко мили от Гибралтар. Плавателният съд е под молдовски флаг.

Испанските власти и Червеният кръст зареждат с минимални количества храна и вода.

Третият механик Петър Даскалов заявява, че ловят риба, за да ядат.

На повечето от членовете на екипажа договорите са изтекли. Това означава, че са изтегли и застраховките им.

Електроинженерът Иван Иванов коментира, че ако утре се хлъзне и си счупи ръката, няма кой да го защити и семейството му няма да получи и една стотинка.

Здравето на готвача Лальо Лалев пък е влошено. Той споделя, че получил обриви по ръцете и краката, заради които се обадил на тел. 112. Закарали го в болница, но впоследствие, тъй като нямало кой да плати лечението й медикаментите му, го „изхвърлили като мръсно коте".

От фирмата, наела моряците, заявяват, че арестуваният кораб е под испанското законодателство. Те са длъжни да осигурят провизии. От гръцкия оператор на кораба пък твърдят, че нямат кораб „Просперити" с 9 българи на борда.

Морска администрация пък нямала правомощия, защото корабът не е в наши териториални води, нито е под български флаг или с български собственик.

Моряците нямат пари да се върнат у нас. Ако напуснат кораба, моряците губят надежда, че някога ще получат заплатите си.