Пламен Петров Параходство “Български морски флот” ще продаде 75 на сто от капитала на Варненската корабостроителница. БМФ ще остане собственик на останалите 25%. Това съобщи във Варна транспортният министър Пламен Петров.

Той обяви минималната цена за дружеството от 25 млн. лв. Така ще се гарантира, че инвеститорът има сериозни намерения към корабостроителницата и ще запази основната й дейност.

26 процента от акциите на инвеститора ще бъдат в централния депозитар. Той ще ги загуби, ако не изпълни условието за минимални постъпления от основната дейност – корабостроене, поне 120 млн. за първите три години.

75 млн. долара ще е стойността на облигационната емисия, която ще се пусне на пазарар каза още Пламен Петров.

Предстои избор на инвестиционен банкер, който да пласира акции сред институционните инвеститори. Министър Петров очаква операцията да приключи през следващите 4-5 месеца.

Междувременно стана известно, че танкерът "Панега" на Български морски флот е даден под наем за 6 месеца чрез гръцка фирма, за да зaрежда с гориво кораби на НАТО на остров Крит. Това съобщи Генералният директор на Български морски флот Гено Генов и увери, че няма български кораби в района на Персийския залив.