Лавинообразен интерес към програмата за саниране, но липса на пари за задоволяване на всички желаещи, отчете строителното ведомство на брифинг.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е в сравнително добро състояние. Това обяви Спас Попниколов - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството. Съмненията за обществени поръчки са предадени на Министерския съвет.

Попниколов даде добра оценка на програмата за саниране. Има неща, които трябва да се прецизират по нея. Има принос към енергийното потребление от програмата. Тя имала принос и за икономиката. Първоначално санирането било оскъпено на квадратен метър, но това било отстранено.

Завиждат на ГЕРБ за програмата за саниране, убедена Павлова

Завиждат на ГЕРБ за програмата за саниране, убедена Павлова

Атакуват ни там, където има видими резултати

Недостатък е, че не са заложени достатъчно механизми за контрол по изпълнение на програмата. 266 сгради са въведени в експлоатация. Редица други са в различен етап. 25 % от програмата е разплатена.

Припомняме, бюджетът на програмата е 2 милиарда лева.

При проверка на готовите сгради се оказало, че не се проверява за какво е платено. МРРБ вече ще следи този процес. 2022 сгради са в различен етап на саниране. След първоначалния ефект на програмата започнал лавинообразен интерес към нея, както се изразиха от ведомството. Кметове не били уведомени, че пари няма да има и трябва да се спре с договарянето.

2000 сдружения на собствениците чакат и още 2000 са по пътя на регистрацията. Трикратно завишение на желанията спрямо възможностите при програмата отчетоха от МРРБ. Обещаха да завършат 2022 сгради, за които има 2 милиарда лева.

Смяната на властта не донесла трусове. Приоритет на служебния кабинет, по думите на Спас Попниколов, е осигуряване на изборите. Гражданите могат да проверят къде да гласуват.

Ведомството щяло да помага и за строителството, което е необходимо за председателството ни.

Има известно забавяне по Оперативна програма "Региони в растеж". Едва 5% е разплащането, а са договорени 50% от средствата по програмата. Амбицията на новото ръководство на строителното ведомство е да навакса забавянето. 34 милиона лева са предвидени по няколко оси. Заместник-министър Валентина Върбева е разписала да бъдат разплатени 2 милиона лева. Имало обаче някои дисбаланси, които стриктно се следят.

Върви усилена подготовка по помощта за развитие на Спешната помощ.

Много е направено за нормативната уредба във ВиК сектора, стана ясно още от пресконференцията в МРРБ. Нужни били регионални мастерпланове за развитието на сектора. Вървят проектите за рехабилитация на язовири. Министърът обеща лично да следи водния сектор и как се реализират проектите.

За пътното строителство имало забавяне на тръжните процедури. Министърът изрази съжаление, че е започнал мандата си с трагичния инцидент в тунела "Ечемишка". Затова и строителството остава приоритет за МРРБ.