Работници и собственици на около 1000 предприятия в почти цялата страна излязоха на протести срещу предстоящото поскъпване на тока. Те настояват за реформи в енергетиката и за отлагане на новите цени за догодина, съобщава БНР.

Докато хиляди протестиращи - представители на работодателите и синдикатите, се събраха в столицата, протести се организираха и по други населени места.

В Бургас на протест излязоха около 150 души. Те са работници от завода за производство на вентилатори и горивна техника "Спартак", както и служителите на най-големия пристанищен оператор по Южното Черноморие "Български морски флот-порт Бургас".

Едва 30-ина работници изразиха несъгласието си с предлаганите промени в Русе. Те направиха шествие и достигнаха до централната градска част. Организаторите смятат, че много хора не са се включили, защото работят във фирми с непрекъснат цикъл или опасно производство. Сред протестиращите имаше служители от заводите "Фазан", "Дунарит" и "Стефан и стил".

Председателят на Русенската стопанска камара проф. Красимир Ениманев коментира, че са за един свободен пазар на електроенергия, но са против кражбите, които повдигат цената. Представителите на бизнеса са категорични, че няма да плащат за некадърност в енергетиката.

Изпълнителният директор на завод "Фазан" Мирослав Чепанов коментира, че са възможни съкращения на разходите при осъществяване на планираното повишение на стойността на тока. От несъкратимите разходи са фонд „работна заплата" и социалните придобивки. Именно заради това застават рамо до рамо с работниците.

Управителят на фирма "МаркАм" в Русе Радослав Обрешков пък е на мнение, че натрупаните проблеми в енергетиката не могат да бъдат решени чрез вдигане на цените на тока.

Работници и служители от Добричко също се включиха в протеста символично - със стикери на реверите.

Над 20 фирми с повече от 1000 работници заявиха участие и в Шумен.

Близо 100 представители на бизнеса от Попово са подкрепили националната протестна акция срещу повишаването на цената на тока за индустрията. Един от участниците - Николай Черкезов, коментира, че ако се вдигне цената на тока, няма как да не се вдигне и цената на продукцията. Той предупреди, че тогава обикновените хора ще платят с увеличената цена на стоки - и на олиото, и на хляба дори.

Около 150 души се събраха на пл. Джумаята в Пловдив и преминаха през Главната с лозунги "Да на реформите", "Не на мафията" и призиви за пазарни цени на тока, съобщава БГНЕС.

Шествие-протест проведоха и няколко големи, знакови разградски предприятия. Те бяха водени от „Биовет" и изпълнителния директор Теменуга Газдова. Сред протестиращите имаше представители на "Амилум", "Каолин", "Тракция" и няколко по-малки. Групата наброяваше около 1000 души, като по време на шествието към тях се присъединиха още хора, включително един от най-големите арендатори в района.

Над 40 големи и средни предприятия протестираха и в Стара Загора в знак на несъгласие с поскъпването на електрическата енергия за бизнеса. Те спряха работа и изключиха мощностите във фирмите за един час. В протестното шествие се включиха хиляди работници и работодатели. Те са категорични, че скока на цената на тока ще бъде пагубно за бизнеса.