ИТ секторът призова да не се увеличават данъците и осигуровките.

"Бележим добър износ на ИТ продукти", стана ясно от изявлението на Даниела Везиева, заместник-министър на икономиката по време на четвъртата годишна кръгла маса "Bulgarian ICT Watch".

Тя настоява за мерки за увеличаване на износа в този бранш. Това е секторът, създал над 35 000 работни места, подчерта Везиева. Секторът над 3 пъти е увеличил дела си в БВП на страната. Този сектор трябва да се подкрепя, за да повлияе добре на цялата ни икономика според заместник-министъра на икономиката.

Министерството на икономиката се интересува и от аутсорсигна в бранша, стана ясно от думите на Даниела Везиева. Тя очаква предложения от бизнеса, които ведомството да реализира.

Маджиде Ахмедова, заместник-изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, подчерта, че ИТ сектора се развива изключително стремително и се обяви за неговото разширяване и развитие. За БАИ е важно да се поддържа диалога с бизнеса, за да се развива секторът. От 2013 до 2015 броят на отворените места е 2327, а генерираните приходи са над 24 милиона лева.

Елена Маринова, член на УС на БАИТ, на свой ред акцентира върху обучението на кадри. Нямаме практика за обучение на кадрите в самите компании, каза тя. Не се поемали всички разходи за външни обучители, а обучението на ИТ кадрите било скъпо.

Докарали сме го до такъв етап, че трябва да си внесем кадрите, предупреди Маринова, като се пошегува, че така се решавал и частично демографския проблем в страната.

Не ни пипайте повече осигуровките, не ни пипайте данъците, призова Елена Маринова политиците. Болшинството от хората в бранша се осигуряват над максималния осигурителен праг.

Стратегия за налагане на това, което създава браншът на световните пазари - за това пък призова Ивайло Славов, член на УС на Българска аутсорсинг асоциация. Вече няма никакви бариери, изтъкна той. Нямало пречки това, което създава браншът, да се продаде навсякъде по света.