Няма притеснения за въвеждане на режим на тока. Това увери пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев, цитиран от БТА. Коментарът му идва дни след като служебният вицепремиер Екатерина Захариева допусна подобна възможност.

„Нямаме такива притеснения, че ще има режим на тока, аз не очаквам такъв", повтори Боев. По думите му експертите на комисията и информацията, с която разполага регулаторът, по никакъв начин не показват да има режим на тока.

На въпрос кога може да се очаква нова цена на електроенергията, Боев отговори, че нова цена на тока трябва да има от 1 октомври. Той подчерта, че какъв ще е нейният размер и нейното евентуално увеличение ще стане ясно в средата на септември.

Боян Боев сподели, че ако ЕК подкрепи жалбите и предложенията на регулатора, може и да не се говори за увеличение. Отговор от ЕК по двете жалби на комисията за промяна в дългосрочните договори за изкупуване на ток обаче все още няма.

Шефът на ДКЕВР изрази надежда да се получи отговор и да се работи в направление, което е удачно за нашата енергетика.

По повод решението на съда за отмяна на 20-процентната такса за производителите на ток от ВЕИ, Боян Боев каза, че е предвидено събиране на таксата в по-малък обем.

По думите му решението заварва комисията с ресурс от 80 млн. лева в бюджетната сметка, чакат се указания от Министерство на финансите къде да се прехвърлят. Според постановлението на Министерски съвет ДКЕВР само администрира въпросните суми.

Боев коментира и предложението за създаване на енергиен борд. Той сподели, че си го представя като общо събрание или дискусионна маса. До момента обаче в ДКЕВР не е получавана покана за подобно мероприятие.

„Ние сме независим регулаторен орган и върху нас не би следвало да се упражнява никакъв допълнителен регулаторен одит или напътствия", категоричен е шефът на ДКЕВР.