Шиф-Велчев Правителството и Международният валутен фонд не са постигнали пълно съгласие за размера на бюджетния дефицит по време на сегашната мисия, оповести финансовият министър Милен Велчев.

Ръководителят на мисията на фонда Джералд Шиф подчерта, че дискусиите с правителството ще продължат и във Вашингтон и фактът, че не е постигнато съгласие не може да се счита за неуспех. Според него по-важно е въпросите да се дискутират, защото трябва да бъдат отчетени всички рискове. Необходимо е обаче, каза Шиф, да има предпазливост.

Правителството не отстъпва от позицията си и ще настоява бюджетният дефицит да бъде 0.7 на сто, заяви от своя страна Милен Велчев.

Той обясни, че след дни по време на годишната среща на МВФ в Дубай също ще продължат разговорите по темата и изглаждането на спорните моменти.

Разбра се също така, че МВФ не одобрява идеята средства от фискалния резерв да се използват за пътища, стана ясно още от изявлението на представителя на мисията на фонда. Припомняме, че това искане беше направено от лидера на ДПС Ахмед Доган.

Шиф подчерта, че всички разходи трябва да се правят в рамките на бюджета, защото, по думите му, “резервът не е като сладоледена глазура на торта.”

От критично значение е, каза още Джералд Шиф, цитиран от БНР, България да спазва строга финансова дисциплина, тъй като външният риск и натиск върху икономиката ще продължат и правителството трябва да бъде умерено в бюджета за следващата година.

От срещата стана ясно още, че Международният валутен фонд няма възражения към планираните данъчни промени, които скоро ще разгледа кабинетът.

Следващата мисия на фонда ще бъде през ноември.