С политиката си НЕК ни води към фалит, а това означава, че 150 работници ще излязат на улицата. Това обяви по време на днешния протест Минко Димитров, председател на синдикалната организация на КНСБ в ТЕЦ - Бургас.

Около 60 души с отличителните знаци на КНСБ, плакати и знамена се събраха пред входа на предприятието, за да заявят намерението да защитят правото си на труд. Работниците увериха, че производственият процес няма да бъде прекъсван. В часовете на митинга дежурни енергетици ще проследяват производствения цикъл. Протест ще има и  утре от 14.00 до 15.00 часа. Производственият процес няма да бъде прекъсван.

Работниците от „Топлофикация Бургас" се обявиха срещу неадекватната политика на НЕК и ДКЕВР, които с действията си заплашват работните им места.

По думите на Димитров сметките на бургаската топлофикация са несправедливо запорирани вече втори месец. Работата на дружеството е затруднена, не могат да се подготвят мощностите за зимния сезон. „Единствено благодарение на разбирането на ръководството на дружеството заплатите се изплащат редовно. Но при ситуацията, в която ни поставя НЕК, не е сигурно, че ще има заплати през следващия месец", коментира той.

Исканията на работниците са прекратяване на неадекватната регулаторна и управленска политика на отрасъла; запазване на работните места на работещите в дружеството и в сектор „Енергетика"; редовно плащане на електрическата енергия от страна на НЕК ЕАД към производителите; редовно получаване на работните заплати; нова ценова политика на ДКЕВР - реални цени на електрическата енергия; преустановяване ограниченията от страна на НЕК в графиците за производство на електрическа енергия.

НЕК дължи на „Топлофикация Бургас" около 13 млн. лв. за електроенергия, която е купила от дружеството. Приблизително такава е сумата, която ТЕЦ-ът дължи на „Булгаргаз". По силата на споразумение между трите компании, би трябвало НЕК за привежда дълга си към топлофикация направо на „Булгаргаз". Повече от  година плащанията на Националната компания закъсняват и не са в пълен размер. „Булгаргаз" блокира сметките на бургаското дружество. То вече не може да гарантира заплатите на работниците си.