Общият показател на бизнес климата през декември 2012 г. се покачва с 0.7 пункта спрямо равнището си от предходния месец.

Това се дължи на подобрената стопанска конюнктура в строителството и в търговията на дребно, съобщават от Националния статистически институт.

Данните са от проведени бизнес анкети, съобщава money.bg.

Промишленост

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността" запазва приблизително нивото си от ноември. Анкетата регистрира известен оптимизъм у мениджърите относно настоящото бизнес състояние на предприятията и настоящата производствена дейност, но очакванията им за следващите три месеца са по-умерени.

Основните фактори, ограничаващи развитието на бизнеса в отрасъла, са несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната, посочени съответно от 55.2 и 42.8% от промишлените предприятия.
По отношение на продажните цени очакванията са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Строителство

През декември съставният показател „бизнес климат в строителството" се покачва с 3.6 пункта главно поради по-оптимистичните очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По отношение на броя на клиентите със закъснения в плащането обаче оценките са в посока на увеличение.

Несигурната икономическа среда остава факторът, затрудняващ в най-голяма степен дейността в отрасъла, като последната анкета отчита и засилване на негативното влияние на факторите „финансови проблеми" и „конкуренция в бранша".

Очакванията на по-голямата част от строителните предприемачи са продажните цени да останат без промяна през следващите три месеца.

Търговия на дребно

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно" нараства с 6.4 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на подобрените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По отношение на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца обаче очакванията на търговците на дребно са по-резервирани.

Основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията, остават несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.

По отношение на продажните цени мениджърите не предвиждат увеличение през следващите три месеца.

Услуги

През декември съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите" се понижава с 5.9 пункта. Влошени са както оценките, така и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По-неблагоприятни са и прогнозите им относно търсенето на услуги през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда е най-сериозният фактор, затрудняващ дейността в сектора, следвана от конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене. Същевременно през последния месец се увеличава и негативното влияние на фактора „слабости в икономическото законодателство" (с 6.3 пункта).

Относно продажните цени в сектора на услугите анкетата регистрира известни очаквания за увеличение през следващите три месеца.