Незабавно пускане на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" поискаха от Радикалното крило на протестите и Народното социално движение на пресконференция в София прес.

Людмил Димитров - един от членовете на Радикалното крило съобщи, че се разграничават от протестиращите, обединени около Янко Петров и Дончо Дудев.

Причина за това разделение са се превърнали срещите в София и Сливен, на които активистите са обсъждали едно, а Петров и Дудев след това са говорили съвсем други неща пред медиите, смятат радикалните демонстранти.

Те отбелязаха, че лицата на протестите вече отбягват първоначалните искания на гражданите и изместват фокуса от реално важните искания.

В тази връзка Димитров подчерта, че е крайно наложително веднага да се пуснат в експлоатация трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй", защото така цената на електроенергията може да падне с 25%.

Бившият директор на единствената ни ядрена електроцентрала Красимир Николов се присъедини към това становище и категорично заяви, че двата реактора могат да работят още 30-35 години и могат да издържат на всички вътрешни и външни бедствия.

Николов апелира служебният министър-председател да обособи в отделно дружество двата блока и да се започне бързата им експлоатация. Той съобщи, че спирането на първите четири блока на АЕЦ "Козлодуй" не е било продиктувано от Европейския съюз, а е изкуствено предизвикано за облаги на монополите.

„Разрушаването на един ядрен блок струва толкова, колкото неговото построяване - над един милиард лева", присъедини се и ядреният експерт Ангел Гоцев. Той категорично заяви, че чуждестранни специалисти са проверили годността на двата блока и тяхната безопасност е доказана.

Сред исканията на демонстрантите са и държавна приватизация на енергоразпределителните дружества, както и съд за тези, които изкуствено са завишавали цената на тока. Разваляне на концесиите за злато и прекратяване на опитите за приватизация на БДЖ и военните заводи поискаха още от Радикалното крило и Народното социално движение.

Те настояват и за отнемане субсидиите на партиите и обявиха, че категорично не одобряват служебното правителство и го считат за второ управление на ГЕРБ, което няма да защити интересите на гражданите.

От двете организации недвусмислено заявиха, че не се идентифицират с която и да е партия и политическа идеология. Активистите са убедени, че България трябва да се управлява от националисти и патриоти, които са отдадени на страната си.
"Бъдещите политици трябва да се доказват пред народа и държавата си", заяви Стефан Сталев, член на радикалното крило.