Интересът на Азербайджан към България е огромен. Страната ни се явява стратегически партньор. Ако досега говорихме само за намерения, сега президентът Алиев спомена и конкретни проекти и инвестиции главно в сектор енергетика и по-специално газовите инвестиции.

Това обяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след срещата на българската делегация, ръководена от премиера Пламен Орешарски, с президента на Азербайджанската република Илхам Алиев.

Стойнев изтъкна, че Азербайджан има намерение да инвестира в газохранилището в Чирен, както и съвместно с български компании – за подобряване и разширяване на нашата газова инфраструктура за промишлеността и за бита.

Министърът отбеляза, че в България едва 2-3% от населението е газифицирано и има огромен интерес в тази посока от компанията Сокар.

„Трябва да имаме конкретен газ за тази инвестиция”, напомни Драгомир Стойнев.

Според него с реализирането на ТАП и на газовата връзка тези инвестиции могат да се осъществят.

„На политическо ниво решенията са много добри и желанието на премиера Орешарски е да засилим нашите взаимоотношения с конкретика. Говорим за увеличаване на газовите доставки, като реалистичното време е през 2019 г. в България да достигне природен газ. Това не пречи да създадем съвместна компания и да започнем изграждането на газовата инфраструктура за бита и за промишлеността”, каза министър Стойнев.

По думите му количествата газ могат да достигнат 3 млрд. кубически метра на година. „Разбира се, трябва да бъде построен ТАП”, подчерта министърът.

Той изтъкна още, че президентът Алиев е поканил български фирми да изпълняват инфраструктурни проекти в Азербайджан.

По-късно и премиерът Орешарски изтъкна, че енергетиката е била един от акцентите в срещите му по-рано днес с президента Илхам Алиев и с премиера Артур Расизаде.

България е първата страна, която стои на пътя на азербайджанския газ към Европа", посочи министър-председателят.

Той отбеляза възможностите за инвестиции на местната газова компания „СОКАР" в България с оглед на по-нататъшното изграждане на газовата мрежа в България.

По думите на премиера, туристическите възможности са огромни - както при летния, така и при зимния туризъм. „Има възможности и в отбранителната индустрия. Има стари контакти, по които на този етап не се работи. Ще направим усилия да ги възобновим и да ги разширим", каза министър-председателят.

Той обърна внимание и на културния обмен. Специално по тази тема премиерът Орешарски проведе среща с първата дама г-жа Мехрибан Алиева. „Обсъдихме различни възможни инициативи, в това число подпомагане от страна на фонда „Гейдар Алиев" за изграждане на подходящ обект в София, който да символизира българо-азербайджанската дружба", добави премиерът.

Пламен Орешарски изтъкна, че президентът Алиев е подчертал, че българските компании са добре дошли в Азербайджан, в това число по отношение на ускореното строителство. „Мисля, че българският бизнес може да се включи активно, подпомагайки усилията на нашите домакини да изградят още по-модерна столица и правейки добър бизнес от тяхна гледна точка", каза Орешарски.

Най- големи са възможностите в строителството. Предстои изграждането на нещо като нов град, което е добра възможност за българските строителни компании", добави премиерът.