Желязко Христов Оставката на вицепремиера Николай Василев и предаването му на съд ще поискат ден след сключването на сделката за “Булгартабак” Националния синдикат на тютюноработниците и КНСБ. Това заяви в Хасково лидерът на конфедерацията д-р Желязко Христов. Той прогнозира масови протести и гражданско неподчинение в страната още от следващата седмица.

Големи са съмненията ни, че зад “Табако кепитъл партнърс” стои на 100 процента “Дойче банк”.

Имаме опасение, че избраният купувач на “Булгартабак” няма да се съгласи с петте клаузи, които предлагаме на приватизатора, за да подобри офертата си. А това са: гаранции за работните места в холдинга, изплащане на задълженията към работещите в него, както и ангажиране на производство и реализация на 50 хиляди тона цигари годишно.

С тази си позиция КНСБ ще запознае Европейската конфедерация на профсъюзите, с което всички страни от общността ще научат за лошите условия, които България предлага на инвеститорите. Това е ситуация пораждана от политиката на правителството, което употреби управляващото мнозинство по случая със сделката за “Булгартабак”, заяви още Желязко Христов.

Той прогнозира още, че серията протести на различните браншови организации в страната ще прерастнат във всеобщи активни действия срещу управляващото правителство, като цитира очакваните стачки в Гълъбово заради водния проблем, протеста на кметовете заради дифицита в бюджетитена общините и кризата в БТА, с чието разрешаване КНСБ се ангажира ефективно от понеделник.