Хората не искат да работят в тези условия и с тези заплати. Това коментира в студиото на БНТ президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов за пазара на труда. Вносът на работна ръка е вариант, но не е добър, според него. Има тежки системи, в които много трябва да се работи, по думите му. Такива са образование, здравеопазване, енергетиката. Не съм оптимист за това, което ни очаква, заяви синдикалистът и посочи, че е важно какво ще съдържа бюджетът за догодина.

Васил Велев от АИКБ заяви, че няма нито количество, нито качество на работната ръка. Няма и мотивация, според него. За последните 5 години с 1/3 са намалели завършилите професионална гимназия. С 50 000 души годишно губим хора от пазара на труда. Моментната картина на икономиката никак не е добра, по думите му. Има спад в икономиката, е оценката на АИКБ.

Очакваме на широка основа да се формира силно управление, изтъкна той.

Трябва да се управлява с таланта на цялата нация, заяви още Велев. Приоритет пред бизнеса е Шенген, Еврозоната и ОИСР. Работодателите ще искат актуализация на бюджета и икономическата среда.

На 12 май Васил Велев посочи, че няма връзка между образование и пазар на труда, като според него има сериозен проблем с професионалното образование.

Припомняме още, в края на април НС прие промени в Закона за чужденците в страната, с които се оптимизира процесът по наемане на граждани на трети страни за целите на сезонната работа, след като бизнесът алармира за недостиг на работна ръка за летния сезон тази година.

На 16 февруари тогавашният министър на труда и социалната политика Иванка Шалапатова посочи, че около 300 хил. души не достигат на пазара на труда. По данни на НСИ през първото тримесечие на 2024 г. безработните лица са 152.5 хил., наблюдава се и увеличението спрямо същия период миналата година.

През месец май стана ясно, че 15 100 души ще бъдат съкратени от ТЕЦ-овете и въглищните мини в областите Стара Загора, Кюстендил и Перник. Допълнително, усеща се силен недостиг и на кадри в здравеопазването.

ИПИ: Продължава обучението в специалности, които не се търсят на пазара на труда

ИПИ: Продължава обучението в специалности, които не се търсят на пазара на труда

Почти половината ученици с професионално образование няма да работят това, за което са учили