Пуснат е в експлоатация прелезът в кв. „Факултета". Едновременно с това частично е възстановено движението на влаковете между Захарна фабрика и Горна баня. Прелезът е пресъоръжен от ръчна бариера с ел. задвижване в автоматично прелезно устройство, съобщават от Национална компания „Железопътна инфраструктура" (НКЖИ).

От компанията поясняват, че по време на пресъоръжаването са извършени няколко кражби на магистрален кабел и временни връзки. Посегателствата са затруднили строително-монтажните работи.

С модернизирането му се намалява времето на престой на пътните превозни средства, а чрез изградената система за видеонаблюдение и осветление ще бъде повишена сигурността на прелеза, коментират от НКЖИ. Прелезната настилка също е подменена, като по този начин се осигурява комфортното преминаване на пътните превозни средства през него. Освен това, прелезът е разширен с 1.20 м и са изградени нови подходи, с което се разширява и пътното платно и се подобрява разминаването на превозните средства.

От НКЖИ посочват, че ремонтните дейности по железния път в участъка продължават до 31 август в интервала от 9.20 до 14.20 часа.

Припомняме, че на 11 май т.г. ДП НКЖИ започна ремонт на железния път в участъка. Това наложи промени в движението на някои влакове. В края на месец май движението беше прекъснато, като компанията за пореден път предприе премахване на незаконно оформеното сметище в кв. „Факултета". След като са били почистени всички битови отпадъци и канавки, се оказало, че е необходимо изграждане на нови отводнителни съоръжения, извън предвидените по договор строително-ремонтни дейности. Поради това инцидентно се наложило прилагането на отговорни инженерни решения за укрепване на стабилитета на откосите по железния път. Целта била да се гарантира сигурността на влаковото движение.

От компанията поясняват, че са изградени нови, покрити канавки за отводняване. Всичко това е наложило периодът на прекъсване на влаковото движение да се удължи от 8 юли до 3 август, включително.