На пристанище Варна продължава доставката на нови пратки тръби за морската част на газопровода "Южен поток". Тръбите, доставени до момента във Варна, както и тези които предстои да пристигнат, трябва да бъдат поставени на морското дъно, съобщава БГНЕС.

Според проекта за изграждането на морската част от газопровод "Южен поток", тя ще започва от руското Черноморско крайбрежие в района на гр. Анапа, Краснодарски край и след около 931 км. ще излезе на българския бряг, в близост до Варна.

Още на 8 юни експремиерът Пламен Орешарски разпореди спиране на работата по газопровода „Южен поток", докато процедурата не се синхронизира с Брюксел. Дни преди смяната на кабинета обаче Министерството на земеделието е продало на "Южен поток България" 358 декара земя за строителство на подстанция за газопровода, а МРР е дало разрешение за нейното строителство.

Сегашният служебен кабинет обясни, че не може да отмени тези решения, но те бяха атакувани в съда от неправителствени организации и политически партии.

Преди седмица компанията "Южен поток България" прекрати изпълнението на поръчки и договори за строителството на газопровода "Южен поток" на територията на България по поръчка на Европейската комисия.

"В момента компанията извършва подготвителна работа по изпълнението на проекта в съответствие с националното и европейското законодателство", посочиха от "Южен поток България". В същото време обаче капиталът на компанията бе увеличен.

Министерство на икономиката и енергетиката на тогава се противопостави на увеличението на уставния капитал на компанията "Южен поток България", казвайки, че това е против правилата на ЕК.

Увеличението на капитала на "Южен поток България" до 397,6 млн. лв. беше вписано в Търговския регистър.