НЕК Министърът на енергетиката провежда енергийната политика на страната. Това записаха депутатите по време на второто четене на Закона за енергетиката. Министърът ще разработва и ще представя пред Министерски съвет енергийната стратегия.

Той ще определя и обща годишна квота за задължително изкупуване на електрическа енергия от производители, ползващи местни първични енергийни източници, до 15% от цялата първична енергия, необходима за производството на електрическа енергия, консумирана в страната за всяка календарна година, по съображения за сигурност в снабдяването.

Депутатите гласуваха и текст, който задължава кметовете да изискват от енергийните предприятия на територията на общината прогнози за развитие на потреблението на електрическа и топлинна енергия и природен газ, програми и планове за енергоснабдяване, топлоснабдяване и газоснабдяване.

В закона е записано, че основната му цел е създаване на предпоставки за качествено и сигурно задоволяване на потребностите на обществото от електрическа и топлинна енергия и природен газ.

Друга основна цел на закона е гарантиране на енергийните доставки при минимални разходи. Предприятията, които осъществяват дейности по добив, преработка и търговия с горива, пренос на енергия и природен газ, са длъжни да изготвят най-малко веднъж на две години планове за рехабилитация и за изграждане на нови мощности и мрежи, които се представят на министъра на енергетиката.

Регулирането на дейностите в енергетиката се осъществява от Държавната комисия за енергийно регулиране, за която специално е записано, че е независим орган. Тя ще се състои от 7 члена с мандат от 5 години, които ще се избират от Министерски съвет.

След заседанието министърът на енергетиката Милко Ковачев съобщи, че на 8 октомври се предвижда среща на групата по атомни въпроси към Европейската комисия, която ще разгледа въпроса за целта и обхвата на партньорската проверка на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”.

По предварителни сведения на Министерството на енергетиката мисията ще бъде на място и няма опасност експертите й да се задоволят само с преглеждане на документация.

Целта на този закон е да създаде добра инвестиционна среда за стабилност на институциите, ясно регулиране и защита на потребителите от страна на неправомерни действия на естествени монополи, коментира закона министър Ковачев.

Новият закон за енергетиката урежда на добро ниво енергийния сектор от гледна точка на предстоящата приватизация, либерализация и от гледна точка на даване на стабилност и самостоятелност на регулаторния орган. Това заяви на свой ред след края на парламентарното заседание председателят на енергийната комисия Веселин Близнаков