Разширява се кръгът на хората, които ще имат достъп до данъчна информация, представляваща служебна тайна. Това е една от промените в Данъчно-процесуалният кодекс, които парламентът прие първо четене.

парламент

По писмено искане на директора на Агенция “Митници” и на директорите на регионалните митнически дирекции, митническите органи ще имат правото да получават информация , представляваща служебна тайна по смисъла на Данъчния процесуален кодекс относно изпълнения по Закона за ДДС и Закона за акцизите, предвиждат още поправките в закона.

Промените предвиждат още доходите на чужденците да се декларират по условията и реда на съответния български данъчен закон, ако лицата са граждани на държава, с която държавата ни има спогодба за избягването на двойното данъчно облагане, за да се предотврати укриването на данъци.

Според главният данъчен директор Николай Попов, изцяло новият раздел в Данъчно-процесуалния кодекс регламентира реда и процедурата на двойното данъчно облагане и по този начин се урежда прилагането с един закон на 51 спогодби на страната ни с други държави.

Промените в закона предвиждат и по-активно действие на Агенцията за държавни вземания и подобряване на работата й при осъществяване на правомощията по принудителното събиране на публичните вземания с цел увеличаване на събираемостта им.

Всички разноски по принудителното събиране на данъци да бъдат поемани от длъжниците, предвиждат още промените.

И лявата, и дясната опозиции остро възразиха срещу промените в Данъчно-процесуалния кодекс, като ги нарекоха съмнителни, спорни и недообмислени.