В следващите десет дни ще бъде създадена проектна компания за строителството на седми реактор в АЕЦ „Козлодуй", съобщи икономическият министър Делян Добрев, цитиран от БиТиВи.

По думите му експертна група от няколко министерства се заема с пътната карта за реализирането на проекта. Първата стъпка ще бъде създаването на проектна компания, която да е изцяло собственост на АЕЦ-а. Впоследствие тя ще търси да привлече стратегически инвеститор за изграждането на реактора.

Първоначалният капитал в нея ще бъде няколко милиона лева.

„Създавайки проектната компания още в началото, ние гарантираме, че няма да се застраши по никакъв начин сигурността и финансовата стабилност на атомната централа - така, както това беше направено с НЕК. Защото при строителството на „Белене" вместо да се създаде проектна компания в самото начало и тя да носи риска от тази инвестиция, всъщност под риск бе поставено финансовото състояние на НЕК до момента, в който тя е в невъзможност да обслужва своите кредити", обясни Добрев.

По думите му точно поради невъзможността да бъде погасен навреме, един от големите кредити на компанията - в размер на 250 млн. евро се налага да бъде удължен поне с година.

Добрев беше категоричен, че подобен сценарий е изключен за седми блок на „Козлодуй". „Проектната компания ще има първоначалния капитал, необходим за всички предварителни геоложки и социално-икономически анализи, без това да поставя под риск финансовата стабилност на АЕЦ-а", увери министърът.

Според него до една година ще може да бъде даден някакъв срок за реализирането на седмия реактор в АЕЦ „Козлодуй". Дотогава ще се извършват предварителните дейности по проучване и изготвяне на проекта.