Отоплителният сезон не е под заплаха. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която взе участие в дискусия за енергийната сигурност. Петкова увери, че енергийната система е подсигурена.

Направен е пълен анализ на енергийната система. Всички мерки са предприети, поясни Теменужка Петкова.

От намалената цена на газа може да се намери буфер, за да се намали таксата „задължение към обществото", стана ясно от коментара й.

Изграждането на интерконекторната връзка България - Гърция е приоритет за нас. Това е проект от общ интерес. Работим много активно, увери Теменужка Петкова.

Тя се надява до един месец да бъде подписано споразумението за изграждането на интерконектора.

Министърът още веднъж изтъкна тежкото финансово състояние на енергийния сектор у нас. Двете американски централи дължали 350 милиона лева на мините, Брикел също дължи около 50 милиона лева на мините, „ТЕЦ 2" пък дължи 60 милиона лева. Междуфирмената задлъжнялост била сериозен проблем. Заем, който БЕХ ще вземе, ще помогне на мините да осъществят своите инвестиционни програми, по думите на Петкова.

Смятам, че сме взели всички необходими стъпки, така че да не се стига до финансови затруднения, поясни енергийният министър. Тя е убедена, че ще успеем да се разплатим с американските централи, за да падне и цената на енергията от тях.

Пред гостите на конференцията Теменужка Петкова отново подчерта, че страната ни работела активно по междусистемните връзки със съседните държави. Работело се активно и за местния добив на газ.

До няколко години ще можем да задоволяваме потребностите си от природен газ чрез собствен добив, както се надява енергийният министър. България ще се превърне в гарант за енергийната сигурност на региона и в незаобиколим фактор, каза Теменужка Петкова.