Наложените към момента мерки са дискриминативни за част от българския бизнес и няма да доведат до желания здравен ефект. Това се казва в позиция на Обединения български бизнес, които заявяват готовност за национален протест.

Те заявяват, че подават ръка на държавата за бързо и полезно решаване на тежката здравна и икономическа криза. Според тях "зеленият сертификат" е единствена алтернатива на пълен локдаун, но не и по начина, действащ в момента.

Зелен сертификат ще има и за преболедувалите с направен антигенен тест

Зелен сертификат ще има и за преболедувалите с направен антигенен тест

Това съобщи здравното министерство

Представители на множество организации от различни сектори решиха да предложат на държавата промени в мерките, първата от които е издаване на "зелен сертификат" и с тестът за антитела, както успешно се прилага в Австрия. Изискванията за "зелен сертификат" да важат за всички.

В същото време предлагат изискването за "зелен сертификат" да важи само, когато страната се намира в "тъмно червена" и "червена" зона, пишат от бизнеса.

Останалите им предложениея са:

- Държавата да осигури безплатни тестове и процедурата по тяхното взимане. Вариант е да се направи организация за взимане на тестове и в аптеките.

До 4 седмици въвеждат зелен сертификат и за учители, и чиновници?

До 4 седмици въвеждат зелен сертификат и за учители, и чиновници?

Няколко стотин ученици се разболяват дневно, подчерта Николай Денков

- Задължително е цялата държавна и общинска администрация също да работи със "зелен сертификат". Като най-голям работодател, държавата трябва да даде пример, а ефектът със сигурност ще бъде положителен.

- Считаме, че при създалата се ситуация е задължително да се даде гратисен период, както за подготовка на служителите на засегнатите сектори, така и на проверяващите за спазване на заповедта.

- Спешно разрешаване на казуса на хора, на които не е препоръчително да се ваксинират, поради заболявания и препоръки на лични лекари и специалисти.

Мотивите ни за тези предложения са да се увеличи възможно най-много обхватът на "здравния сертификат", което от една страна ще доведе до добър здравен ефект, а от друга ще отпуши възможно най-широк кръг от бизнеси.

Позицията им е приета в присъствието на представители: Конфедерация на българския туристически бизнес, Алианс на туристическа индустрия в България, Българска асоциация на заведенията, Сдружение на заведенията в България, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българска асоциация здраве и фитнес, Българска асоциация на ритейл центровете, представители на детските центрове.