Според председателя на Държавна комисия за електронно и водно регулиране Ангел Семерджиев на този етап не може да се каже точно какво ще е увеличението на парното.

В студиото на БиТиВи той изтъкна, че за първото тримесечие на 2010г. потребителите са използвали умерено подтисната цена на природния газ, като по този начин са успели да омекотят очаквания удар от повишението.

Според Семерджиев влияние върху промяната в цените на парното и тока ще окаже и очакваното повишаване на цените на горивата на световния пазар с 8-9%.

В момента се прави проверка на предложението на „Булгаргаз" за увеличаване цената на природния газ с 26,4%, като се търсят възможности този процент да бъде намален до 15.

Семерджиев подчерта, че в различните райони на страната се предвижда увеличението да бъде различно, в зависимост от компанията, предоставяща услугата. Според него едно увеличение на газа с 15% ще доведе до повишаване цената на парното от първи април с 11% в София, 10% за Пловдив и Шумен и т.н.

Средното увеличение в страната се предвижда да е с 10%.

По отношение на подмяна на топломерите, която потребителите трябва да направят заради изхабени батерии не се очаква намаляване на потребителите на топлинната услуга, тъй като в момента тя е по-ниска в сравнение с електрическата енергия.

Чрез промяната в закона за електричеството потребителите ще получат възможност да избират дали да ползват топлинно счетоводство или отчитането да става на база кубатура.

Тепърва да се обсъжда предложението потребителите как да се сдобиват с топломерите - дали да ги закупуват, дали да ги вземат под наем или на лизинг, както е в повечето европейски страни и САЩ.