Днес Националният съвет за тристранно сътрудничество (Тристранката) даде зелена светлина на предложените от левицата законодателни промени, които ще стимулират осиновяването на деца до 5-годишна възраст.

Промените предвиждат осиновителите на деца до 5 години да получават майчински. В момента издръжката на месец на дете в институция струва на държавата 500 лева, а майчинските доста под тази сума.

От КРИБ настояха финансирането на тази мярка да не е от държавното обществено осигуряване.

Общо взето обаче Тристранката подкрепи идеята, като ще настоява за прецизиране на някои текстове между Първо и Второ четене.

След заседанието вицепремиерът Зинаида Златанова обобщи резултатите от днешната дискусия и подчерта задоволството на социалните партньори, че депутат внася за обсъждане в Тристранката закон.

Социалният министър Хасан Адемов на свой ред също обясни, че промените в КСО са получили одобрение, като забележките на социалните партньори са били относно - за адаптация на осиновеното дете. Не е ясно защо самотен осиновител няма право на такъв отпуск, каза министър Адемов.

Друг спорен момент е и защо само родителите на осиновено дете до 5-годишна възраст ще имат право на отпуск за адаптация. Родителите осиновяващи деца над тази възраст, няма да могат да се възползват от тази привилегия.
Социалният министър увери, че спорните точки в КСО са решими между Първо и Второ четене.

Социалните партньори започнаха обсъждането на промените в ДОПК, като промените касаят единната сметка, а освен това се въвежда и обратно начисляване на сделките със зърно.

Промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) предвиждат първо да се погасява главницата, след това лихвите и след това вноските.

Оказа се, че проблем с единната сметка е невъзможността на задълженото лице да прецени кои от задълженията си да погаси. Предвижда се с промените погасяването на задълженията да става с единно платежно нареждане.

Синдикатите настояват осигурителните вноски да се извадят от единната сметка.
Зам.-финансовият министър Людмила Елкова на свой ред обясни, че забележките на социалните партньори в ДОПК са, че предвижданите промени не са достатъчни, за да решат всички проблеми в сферата. „Работи се да видим какво можем да надградим", каза още Елкова.

Стана ясно от думите й, че няколко месеца ще са нужни, за да се изчисти темата за единната сметка.
Със забележки от синдикатите към диалога в министерствата започна днешното заседание на НСТС.

Президентът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев се обърна към вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова: „Вие смятате ли, че диалогът е необходим и полезен?". „Диалогът на ниво министерства не върви", каза Тренчев.

Той помоли Златанова да разпореди да се възстанови диалогът във ведомствата и заплаши, че ако това не стане, синдикатите ще преосмислят участието си в тристранката.
Той отправи критика към това, че министерствата акцентират на диалога в обществените съвети, а са загърбили разговорите със социалните партньори. „Да зарежем говорилнята, наречени обществени съвети", посочи Тренчев и допълни, че в НСТС се води сериозен диалог.

Припомняме, обществените съвети бяха създадени по идея на президента Росен Плевнелиев след февруарските протести.

Правителството е решено да има в пълен обем социален диалог, увери на свой ред Зинаида Златанова. Тя посочи, че в спешен порядък диалогът на ниво министерство ще бъде възстановен и още утре на заседанието на МС ще обърне внимание на „провинилите" се ведомства.

Днес синдикатите излъчиха зам.-председател на НСТС в лицето на президента на КНСБ Пламен Димитров.