Николай Василев Правителството прие годишен списък на търговските дружества с държавно участие, при приватизацията на които се допуска плащане с непарични средства през 2003 г. Това съобщи вицепремиерът и министър на икономиката Николай Василев.

Той уточни, че предприятията в тазгодишния списък са 1150, докато за миналата година те са били 1080. Повечето от дружествата са с миноритарен дял и принципал икономическото министерство, затова тяхната скорошна приватизация е желание на ведомството на Василев.

Дружествата, които са извадени от миналогодишния списък, са такива, които са в процес на приватизация.

"Малък Искър"-Джурово, Централна ремотна база-Димитровград са едни от дружествата с мажоритарен дял. "Пловдиският панаир" също е включен в този списък.

Изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Апостол Апостолов потвърди появилите се в пресата твърдения, че консултантът по сделката за БТК получава по 120 хиляди евро на месец. Апостолов допълни, че такива са клаузите в договора. Той обаче отрече да е вярна информацията, че след 2 седмици ще дойдат купувачите - Вива Венчърс.

Апостолов съобщи още, че консултантът по сделката за Булгартабак е изпратил вчера до АП писмо, с което уточнява какви документи е събрал до момента. Има още една декларация, която трябва да се получи, тя е за истинността на данните, подписани от ръководството на БТХолдинг, каза още Апостолов. Той се надява утре най-късно до получи и последния документ и другата седмица да покани участниците, които продължават в конкурса.